Ivo Kahánek a Josef Špaček: Společně se vydají Z Čech až na konec světa

  • Ivo Kahánek a Josef Špaček: Společně se vydají Z Čech až na konec světa

Jedni z nejlepších hudebníků své generace, klavírní virtuóz Ivo Kahánek a mezinárodně uznávaný houslista Josef Špaček vystoupí 1. prosince od 19:00 na pražské Novoměstské radnici.

Půjde o závěrečný koncert hudebního cyklu Romantický novoměstský klavír. Ivo Kahánek, který celý cyklus uvádí, si pro tento večer pozval mladého houslistu Josefa Špačka. Ten v současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie.

Oba umělci se v rámci svých uměleckých angažmá vydávají na daleké cesty, např. do Japonska, USA atd. Během koncertu chtějí své zážitky a dojmy zprostředkovat i posluchačům, které vezmou „Z Čech až na konec světa“, jak zní motto koncertu, a to prostřednictvím skladeb autorů jako Mozart, Janáček, Prokofjev nebo Ravel.

„Cestování k muzikantskému životu nepochybně patří a každý kolega mi určitě potvrdí, že mít správně sbaleno je stejně důležité jako mít správně naladěno,“ podotýká Ivo Kahánek, který se právě vrátil z třítýdenního turné po Japonsku, kde jeho koncerty s Filharmonií Brno navštívilo celkem přes 15 tisíc lidí. „Cestovat naštěstí nemusí člověk jen fyzicky, ale jde to skvěle i prostřednictvím spojení hudby a fantazie. Je to ostatně mnohdy i příjemnější,“ říká klavírista.

 

Ivo Kahánek je považován mnohými za nejlepšího českého klavíristu současnosti. Je absolutním vítězem soutěže Pražského jara 2004, za sebou má mnoho úspěšných vystoupení: s BBC Symphony Orchestra na BBC Proms, v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartet nebo s Berlínskou filharmonií pod vedením Sira Simona Rattla. Svou křehkostí a zároveň dokonalostí projevu bývá k Chopinovi kritiky dokonce přirovnáván: „…jako by za klavírem seděl sám Chopin…“

Josef Špaček patří mezi nejlepší houslisty své generace. Je laureátem Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu a získali mnoho dalších významných ocenění.  V současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie. Česká mutace časopisu Forbes zahrnula Josefa Špačka mezi „třicítku nejvlivnějších lidí pod třicet“.

Z dalších aktualit:

Adventní benefiční koncert IVO KAHÁNEK A JEHO HOSTÉ podpoří hudební vzdělání dětí

Ivo Kahánek a Tokio: fanoušci se prali o Chopina

 

 

Rubriky