Andělská Gilda Olgy Jelínkové a hříšná Maddalena Dany Šťastné aneb Nový Rigoletto v Olomouci

  • Andělská Gilda Olgy Jelínkové a hříšná Maddalena Dany Šťastné aneb Nový Rigoletto v Olomouci

Na repertoár Moravského divadla Olomouc se po dvanácti letech vrací Verdiho slavná opera Rigoletto. Roli Rigolettovy dcery Gildy ztvární koloraturní sopranistka Olga Jelínková, která před nedávnem zazářila v Národním divadle v Praze jako Slavík ve stejnojmenné opeře. Roli Maddaleny vytvoří mezzosopranistka Dana Šťastná, a to necelé dva měsíce po získání 2. ceny na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Premiéra se uskuteční v pátek 22. ledna 2016 v 19 hodin, II. premiéra o den později ve stejný čas.

Podle režisérky Andrey Hlinkové, která po premiéře Falstaffa znovu přijala pozvání do Olomouce, je příběh Rigoletta stále aktuální. Autorem hudebního nastudování je Petr Šumník, který si bude dirigentskou taktovku předávat s Miloslavem Oswaldem. V titulní roli alternují Vladislav Zápražný a Jakub Tolaš.

Pěvecky je pro mě Gilda podle mě esencí lyricko-koloraturního oboru,“ říká představitelka Gildy Olga Jelínková. „Je třeba zvládnout její křehkou koloraturní árii, zároveň vypjatá dramatická místa v duetu s otcem nebo srdcervoucí závěrečnou scénu, při níž Gilda umírá…Gildu jsem zpívala zatím jednou – v Liberci v roce 2010, kdy jsem se ji učila na záskok. V současné době je pro mě tento part pěvecky mnohem jednodušší než před šesti lety, tudíž mnohá úskalí již byla překlenuta. Role je to krásná, jedna z mých nejoblíbenějších,“ shrnula Jelínková.
Verdi se nezapře svým smyslem pro dramatičnost a nádhernou zpěvnost,“ zdůraznil umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. Titulní postavu ztvární Jakub Tolaš, který titulní úlohu alternuje s Vladislavem Zápražným. Vévodu z Mantovy předvede Ondřej Koplík, který se bude v roli střídat s Jakubem Rouskem. V roli Gildy alternuje Olga Jelínková s Barbarou Sabellou.

Roli svůdné Maddaleny v alternaci s Barborou Martínkovou-Poláškovou vytvoří Dana Šťastná – čerstvá držitelka 2. ceny Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Dana Šťastná se zároveň v Olomouci připravuje na roli Rosiny v Rossiniho Lazebníku sevillském. V této opeře ji mohou diváci spatřit poprvé už 26. ledna.

Rubriky