Ivo Kahánek a Pavel Haas Quartet: Galakoncert pro Concentus Moraviae

  • Ivo Kahánek a Pavel Haas Quartet: Galakoncert pro Concentus Moraviae

V úterý 26. ledna 2016 se od 19:00 uskuteční historicky první galakoncert pro festival Concentus Moraviae, který slibuje stát se exkluzivní společenskou a hudební událostí. V brněnském Besedním domě zazní Šostakovičův klavírní kvintet g moll a populární Dvořákův Americký kvartet v jedinečné interpretaci Pavel Haas Quartet, čtyřnásobného držitele Gramophone Awards, a jednoho z nejžádanějších klavíristů současnosti Iva Kahánka. Večer bude ozvláštněn recitací Shakespearových sonetů, ve kterých autor odkazuje na hudbu a její kouzelnou moc.

Program večera:

Dmitrij Šostakovič: Klavírní kvintet g moll op. 57
Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet č. 12 F dur op. 96 „Americký“

Galakoncert pro Concentus Moraviae je předehrou ke 36 festivalovým koncertům, které zazní mezi 1. a 28. červnem 2016 ve dvou desítkách měst jižní Moravy a Vysočiny. 21. ročník festivalu bude jedinečnou přehlídkou nejlepších světových a českých smyčcových kvartet a dramaturgové Aleš Březina a Jiří Beneš připravují jeho program s podtitulem „Shakespeare, Beethoven a česká kvartetní tradice“.

Rezidenčním souborem festivalu byl jmenován Pavel Haas Quartet, soubor mimořádných kvalit, který je přes své mládí jedním z nejvýznamnějších kvartet současnosti ve světovém měřítku a sebevědomým pokračovatelem proslulé české kvartetní školy. Velmi se těšíme, že se s tímto smyčcovým kvartetem, které sbírá ovace na nejvýznamnějších světových pódiích, potkáme v červnu 2016 v řadě festivalových měst. Je připraveno pět koncertů s různými programy a členové Pavel Haas Quartet také povedou mistrovské kurzy pro mladá smyčcová kvarteta.

Z Událostí v kultuře 24.1.2016:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097206490-udalosti-v-kulture/216411000120124/obsah/448198-kultura-v-pristim-tydnu

Rubriky