Mezzosopranistka Ester Pavlů boří hudební bariéry: zazpívá na stadionu se skupinou Keks

  • Mezzosopranistka Ester Pavlů boří hudební bariéry: zazpívá na stadionu se skupinou Keks

Bigbítová skupina Keks oslaví 35 let své existence koncertem 14. dubna v Tipsport Aréně v pražských Holešovicích. Velkou část koncertu dokonce odehraje za doprovodu Jihočeské filharmonie pod taktovkou Petra Chromčáka, se kterou vystoupí mezzosopranistka Ester Pavlů.

Operní zpěvačka Ester Pavlů má k překračování žánrů a speciálně k rockové a popové hudbě hodně blízko. Její rodiče Eva a Ivo Pavlů jsou totiž členy kapely Krásné nové stroje. „Pro mě je účast na výročním koncertu Keksu velká čest a úplně nová zkušenost. I když vím, že nejsem první, kdo spojí operní zpěv s rockovou hudbou,“ říká Ester, která si s Keksem zazpívá např. písně Tuláci a Báseň bez názvu.

Foto ke stažení ZDE

 

Mezzosopranistka Ester Pavlů v minulém roce ukončila svá studia na HAMU v Praze uHeleny Kaupové. Pod vedením Josého Cury absolvovala v únoru 2016 mistrovské kurzy, na jejichž základě se zúčastní společného koncertu Josého Cury v nadcházející sezoně orchestru FOK.

 

Je také laureátkou řady soutěží a přehlídek, například Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech a nositelkou 3. Ceny a Ceny Beno Blachuta, dále i finalistkou soutěže Belvedere. Objevuje se v představeních Národního divadla i Státní opery, je častým hostem v Grand Théatre du Puy du Fou ve Francii a spolupracuje s Virtuosi di Praga.

 

Pod vedením Jiřího Bělohlávka se představila s Českou filharmonií v roli „Staré ženy“ v české premiéře opery Bohuslava Martinů „Čím lidé žijí“ v koncertním provedení v Pražském RudolfInu, které bylo v únoru 2015 nominováno v rámci cen The International Opera Awards v kategorii „znovuobjevené dílo“.

 

Ester Pavlů mj. absolvovala pěvecké kurzy u Petera Dvorského, Dony D. Vaughn, Olivery Miljakovic, Dmitrije Vdovina, Aprile Millo, Carol Issac a Evy Randové.

Kapela Keks byla založena roku 1981, zprvu hrála pouze v okolí Benešova, v průběhu let se však jejich působnost rozšířila. Debutové album Karavany snů vyšlo Keksu v roce 1991. Kapela Keks, která se proslavila zejména baladickým hitem Víš, se zpočátku řadila do okruhu takzvaných zábavových kapel. V posledních letech však již hraje na velkých festivalech a městských slavnostech. Nedávno se na koncertech v Praze a v Brně představila jako předkapela populární britské skupiny Smokie.

Rubriky