La scala a Vídeňská státní opera: debut snů dirigenta a klavíristy Petra Valentoviče

  • La scala a Vídeňská státní opera: debut snů dirigenta a klavíristy Petra Valentoviče

Peter Valentovič během posledního březnového týdne debutuje ve dvou nejprestižnějších operních domech současnosti. Na klavír doprovodí Editu Gruberovou při písňových recitálech.

Dirigent a klavírista Peter Valentovič se představí jako doprovazeč operní legendy Edity Gruberové na předních světových scénách během několika dnů po sobě: 20. března ve slavné milánské La scale a následně 24. března ve Vídeňské státní opeře, kde je již vystoupení absolutně vyprodané. V obou případech je program večera sestaven z písní slovanského (Dvořák, Čajkovskij, Rimskij-Korsakov) a německého (Mahler, Strauss) repertoáru.

„Liederabend“ proběhne v rámci cyklu sólových koncertů nejlepších interpretů světa: „Je mi ctí, že se mohu účastnit řady recitálů, ve kterém kromě Edity Gruberové vystupují takové hvězdy, jako je Krassimira Stoyanova, René Pape, Thomas Hampson. Ve Vídni je to řada sólistických koncertů s účastí Juana Diega Floréze, Karity Matilly  nebo Angeliky Kirchschlager,“ říká Peter Valentovič a dodává: „Klavírista musí být v takovém případě na opravdu vysoké úrovni, aby byl rovnocenným partnerem pěveckým hvězdám. Nároky, které to na člověka klade, jsou ale velkou inspirací a motivací posouvat se stále výše. Zároveň je klavírní doprovod i skvělá zkušenost, kterou zúročím vždy, když pracuji se zpěváky jako dirigent. Pomáhá mi to lépe se vcítit do jejich frázování, práce s dynamikou a dechem.“

S Petrem Valentovičem spolupracuje Edita Gruberová intenzivně zejména poslední čtyři roky – od roku 2013, kdy se rozhodla ho podpořit z výtěžku v rámci udělení prestižní Hudební ceny Herberta von Karajana. Poprvé se setkali při nahrávání Belliniho opery La straniera, kde Peter působil jako asistent dirigenta.

Další umělecké závazky zavedou Petra Valentoviče do Bratislavy, Budapešti, Japonska a v příští sezoně i do Národního divadla v Praze.  S orchestrem pražské Státní opery absolvoval na podzim roku 2016 úspěšné turné s operou Norma v titulní roli s Editou Gruberovou.  Ta se v této roli pod taktovkou Petra Valentoviče představí také v Praze.

 

Rubriky