Olga Jelínková představí Straussovy Čtyři poslední písně na belgickém turné

  • Olga Jelínková představí Straussovy Čtyři poslední písně na belgickém turné

Přední česká koloraturní sopranistka Olga Jelínková vystoupí na speciálním turné k závěru sezony za doprovodu Vlámského symfonického orchestru, který povede Jan Latham-Koenig. Turné Abendrot dostalo název podle jedné ze Čtyř posledních písní Richarda Strausse „Im Abdenrot“, tedy doslova Za večerních červánků. Kromě Strausse zpívá Olga Jelínková i sopránové sólo Mahlerovy Symfonie č. 4 a spolu s Galinou Averinou vystoupí i v kompozici Credeva, kterou vytvořil pro dva soprány a orchestr belgický skladatel Luc Brewaeys. Jde tedy o repertoár překypující nebeskými zasněnými melodiemi.

Protagonisté vystoupí 11.5. v Bruggách v prestižní Concertgebouw, dále 14.5. v Antverpách  a 18.5. Bruselu.

„Těším se zejména na provedení Čtyř posledních písní Richarda Strausse,“ říká Olga Jelínková. Jsou v podstatě symfonií se sólovým pěveckým partem, hudebním i významovým vyvrcholením autorovy písňové tvorby. Když se člověku podaří je zazpívat, prožívá pocit, jako by ho hudba odnášela k samotným vrcholům všeho, zažívá okamžiky naprostého rozplynutí se.  Straussovi se pomocí hudby podařilo geniálně zachytit rozjímání nad proudem lidského života až po finální otázku ´Je tohle snad smrt?´.“

Koloraturní sopranistka Olga Jelínková vyniká hlasem výjimečné techniky i rozsahu. Zvítězila v mnoha dalších pěveckých soutěžích, v listopadu 2011 získala 1. cenu na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Vystupuje pravidelně na všech českých operních scénách ve stěžejních rolích lyricko – koloraturního oboru, jako jsou Mozartova Královna noci, Konstance či Madam Herz, Verdiho Gilda a Nanetta, Donizettiho Lucia z Lammermooru, Belliniho Náměsíčná, Ravelova Princezna-Slavík-Oheň a mnohé další. S pražským Národním divadlem spolupracuje od r. 2014, ztvárnila zde již role Mégacla (Mysliveček, L’Olimpiade), Slavíka (Stravinskij, Le Rossignol), Královny noci, Konstance a titulní roli Chytračky v Orffově stejnojmenné opeře. V americkém Bostonu interpretovala roli Xenie při koncertním provedení Dvořákovy opery Dimitrij.

 

Jan Latham-Koenig je hudebním ředitelem Nové opery v Moskvě, uměleckým ředitelem Orquesta Filarmonica de la UNAM in Mexico City a Vlámského symfonického orchestru v Brugách. Umělecká dráha Jana Lathama-Koeniga, jenž se řadí mezi nejlepší britské dirigenty, pokrývá široké a rozmanité spektrum od operního po symfonický repertoár.

Rubriky