Ivo Kahánek pokřtil nový klavír i Sukovu síň Rudolfina

  • Ivo Kahánek pokřtil nový klavír i Sukovu síň Rudolfina

Nově zrekonstruovaná Sukova síň, jejíž zkušební provoz proběhl již v prosinci během adventních a komorních koncertů, se 8. ledna 2016 dočkala slavnostního otevření a také nového nástroje. Večer byl zasvěcen také představení vzácného koncertního křídla italské značky Fazioli, který se stal nedílnou součástí Sukovy síně. Česká filharmonie požádala čtyři nejlepší české pianisty současnosti (Ivo Kahánek, Igor Ardašev, Martin Kasík a Ivan Klánský), aby nástroj předvedli v různých hráčských pojetích a repertoáru.

Ivo Kahánek byl dokonce hlavním poradcem, který vzácný nástroj vybíral při koupi pro Českou filharmonii. Jako první si klavír vyzkoušel i při instalaci klavíru do zbrusu nové Sukovy síně.

Italská značka Fazioli existuje od roku 1981. Firma ročně vyrábí 110 až 120 nástrojů. Podle některých odborníků se svou kvalitou plně vyrovná známé firmě Steinway, která ročně vyprodukuje přibližně tři tisíce klavírů. Česká filharmonie zakoupila pro Sukovu síň koncertní křídlo F278, které vyšlo na 2,8 milionu korun.

 

REPORTÁŽ ČESKÉ TELEVIZE ZDE:

DSC9781

Ivo Kahánek, Igor Ardašev, Martin Kasík a Ivan Klánský, foto: Petra Hajská, Česká filharmonie

Z dalších aktualit:

Muzikálové hity v podání České filharmonie: Série koncertů Best of Broadway

Rubriky