Ivo Kahánek se vrací do Asie: v Číně oslaví Mozartovy narozeniny

  • Ivo Kahánek se vrací do Asie: v Číně oslaví Mozartovy narozeniny

Český klavírista Ivo Kahánek vystoupí 23. ledna 2016 s jedním z nejlepších čínských symfonických těles – Filharmonií Hangzhou ve stejnojmenném čínském městě pod taktovkou amerického dirigenta Doriana Wilsona na „Glory festivalu“, který oslavuje 260. výročí Mozartova narození. Ivo Kahánek, který je prvním českým klavíristou, jenž bude s tímto orchestrem spolupracovat, provede Klavírní koncert d moll, KV 466 Wolfganga Amadea Mozarta.

„Pro Čechy má Čína stále ještě trochu exotický nádech, nicméně musíme si uvědomit, že jde o zemi, v níž působí několik milionů aktivních pianistů, a kde popularita klavíru skoro hraničí s vrcholovým sportem,“ upozorňuje Kahánek na místní specifika. „Také úspěchy čínských pianistů na mezinárodních soutěžích dokazují, že to po hudební stránce není rozhodně žádná rozvojová země. Osobně jsem velmi zvědav na čínské publikum, jaká z něj bude – ve srovnání s Evropou ale i např. s Japonskem – vyzařovat na koncertě energie.“

Ivo Kahánek se vrací do Asie po dvou měsících, kdy proběhlo úspěšné japonské turné s Filharmonií Brno:
„Naše společné japonské turné proběhlo skvěle po všech stránkách,“
hodnotí turné ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová: „Plné sály, nadšené a vděčné publikum, pocit „hvězd“ při frontách na podpisy naší společné nahrávky české hudby, perfektní japonská organizace, setkání s osobními fanoušky, příjemný program ve volném čase. Ale hlavně si Ivo absolutně sedl s orchestrem a dirigentem umělecky i lidsky. Myslím, že na tomto turné vzniklo několik osobních přátelství.“

Společné koncerty Filharmonie Brno a Ivo Kahánka navštívilo přes 15 tisíc nadšených posluchačů.

 

Ivo Kahánek je považován mnohými za nejlepšího českého klavíristu současnosti. Je absolutním vítězem soutěže Pražského jara 2004, za sebou má mnoho úspěšných vystoupení: s BBC Symphony Orchestra na BBC Proms, v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartet nebo s Berlínskou filharmonií pod vedením Sira Simona Rattla. V září 2015 byl hlavním protagonistou a kurátorem komorní řady festivalu Dvořákova Praha. S Filharmonií Brno absolvoval během října a listopadu velké turné po Japonsku.

Filharmonie Hangzhou si za relativně krátkou dobu vydobyla postavení progresivního orchestru, který hraje na špičkové úrovni. Jednou z tezí, na nichž si zakládá, je i mezinárodní kulturní spolupráce, např. s Berlínskými filharmoniky, kam pravidelně vysílá hráče na studijní pobyty.

 

 

 

Z dalších aktualit:

 _DSC0214

 

 

 

Rubriky