Tenorista Aleš Briscein je 7. nejvytíženějším operním pěvcem na světě

  • Tenorista Aleš Briscein je 7. nejvytíženějším operním pěvcem na světě

Mezi českými operními pěvci je Aleš Briscein jediným, kdo se objevil v každoroční statistice odborného hudebního portálu Bachtrack. Oficiálně potvrdil svou pověst jednoho z nejobsazovanějších tenoristů nejen v českých zemích, ale i v zahraničí. Za rok 2018 se v žebříčku nejvytíženějších operních pěvců umístil na 7. místě hned za Piotrem Beczalou. Mezi českými reprezentanty je tak jediným zástupcem v oboru opery. Mezi dirigenty se podruhé na 9. místě objevil Jakub Hrůša, šéfdirigent Bamberským symfoniků. Britský hudební portál Bachtrack přináší každoroční celosvětovou statistiku událostí klasické hudby, které jsou zaznamenány v jeho databázi.

„Takový maraton lze vydržet jen v případě obezřetného výběru rolí, kázně a disciplíny, samozřejmě i zdraví a štěstěny,“ říká Aleš Briscein, který v přípravě na své role nepolevuje ani před premiérou, ani během běžných repertoárových představení. Samozřejmostí je podle jeho slov i dobrá psychická a fyzická kondice, k čemuž mu vydatně pomáhají sportovní záliby od hokeje po pravidelné běhání. Na špičkové operní pěvce jsou dnes kladeny obrovské nároky. Není výjimkou, že jeden den vystupují v Japonsku a druhý den se už mají účastnit zkoušek v Německu. Bezchybný umělecký výkon je považován za samozřejmost a důležitá je i jazyková příprava a schopnost pohodové komunikace s kolegy.

Aleš Briscein je jedním z nejžádanějších tenoristů v Česku i zahraničí. Je držitelem mnoha cen, mimo jiné rakouského operního Oskara Musiktheaterpreis (2018), dvou Thálií nebo Pamětní medaile „za šíření hudby Leoše Janáčka u nás i v zahraničí“.

V zahraničí zpíval všechny Janáčkovy opery od Japonska po Mexiko a USA. Dle názoru mnoha odborníků současný nejlepší představitel hlavních mužských rolí v nejoblíbenějších českých operách: Princ v Rusalce a Jeník v Prodané nevěstě. V Národním divadle v Praze ho v květnu 2019 čeká hlavní role Prince v Prokofjevově opeře Láska ke třem pomerančům.

Čerstvě má za sebou premiéru coby Dalibor ve stejnojmenném Smetanově díle hraném v Opeře ve Frankfurtu. V průběhu této a následující sezony se objeví v Komische Oper Berlin jako Paul v Korngoldově opeře Mrtvé město a s tímto operním ansámblem také pak jako Lenskij v Čajkovského Evženu Oněginovi v rámci prestižního festivalu v Edinburghu.

V roce 2020 ztvární v Ženevě Alberta Gregora v nové produkci Janáčkovy Věci Makropulos a jako Lepreux v Messiaenově opeře Svatý František z Assisi.

 

Žebříček Bachtrack.com za rok 2018: Nejvytíženější operní pěvci na světě – muži

  1. Erwin Schrott
  2. Najmiddin Mavlyanov
  3. Adam Palka
  4. Luca Salsi
  5. Luca Pisaroni
  6. Piotr Beczała
  7. Aleš Briscein& Tobias Kehrer& Michael McCown
  1. Valentin Anikin& Markus Brück& Dan Karlström& Michael Volle

Zdroj: https://bachtrack.com/classical-music-statistics-2018

Rubriky