Romantické večery Ivo Kahánka v Rudolfinu: přehlídka špičkových komorních koncertů

  • Romantické večery Ivo Kahánka v Rudolfinu: přehlídka špičkových komorních koncertů

Už 6. října startuje pod záštitou klavíristy Ivo Kahánka řada špičkových komorních koncertů na pódiu v Sukově síni pražského Rudolfina. Cyklus s názvem Romantické večery v Rudolfinu mohou posluchači navštěvovat pravidelně až do prosince 2016 vždy od 19:30.

Zahajovacím večerem bude 6. října koncert „Čtyři ruce nejen na klavíru“, kde se k Ivo Kahánkovi v roli klavíristy připojí i generální ředitel České filharmonie David Mareček a houslového partu se ujme Irena Herajnová, zástupkyně koncertního mistra téhož tělesa. Jak název napovídá, půjde vždy o „týmovou práci“, tedy komorní souhru, a to v hudbě Janáčka a Dvořáka.

Účast v dalších koncertech cyklu přislíbili: zakladatel legendárního Tria Fontenay, německý violoncellista Niklas Schmidt nebo černohorský pianista Boris Kraljević, z domácí scény pak Smyčcové kvarteto České filharmonie, Puella Trio a další. Na pódiu Sukovy síně Rudolfina se po boku těchto renomovaných umělců objeví i mladí talentovaní interpreti. „Junior umělci“, kteří se připojí ke zkušenějším kolegům, jsou většinou mladí laureáti soutěží napříč spektrem českých škol.

„Kromě lehce provokativní generační a interpretační konfrontace se snažíme i o představení některých děl moderních českých autorů v dialogu se světovým repertoárem,“ říká duchovní otec projektu klavírista Ivo Kahánek. „Samozřejmě ne samoúčelně a vždy v rámci tématu jednotlivého koncertu.“

Již čtvrtý ročník koncertního cyklu Romantické večery v Rudolfinu (první dva roky proběhly na Novoměstské radnici pod názvem Romantický novoměstský klavír) má za sebou úspěšný přesun do Sukovy síně. Přestože byl poněkud ztížen probíhající rekonstrukcí tohoto sálu a pořadatel musel na několik koncertů hledat azyl v jiných prostorách (Dvořákova síň, Velký sál Novoměstské radnice), potvrdil se předpoklad vyšších návštěv jednotlivých akcí a také spolupráce s Českým spolkem pro komorní hudbu při ČF se ukázala být velmi přínosnou.

Projekt zaštiťují, podporují a partnery koncertní řady jsou: Magistrát hlavního města Prahy a společnost PETROF, která pro celý cyklus rovněž exkluzivně poskytla klavír – v tomto případě svůj nový prémiový model ANTONÍN PETROF. 

 

PŘEHLED JEDNOTLIVÝCH KONCERTŮ:

Romantické večery v Rudolfinu 2016

Vždy od 19:30

 

„Čtyři ruce nejen na klavíru“ –  6. 10.

Ivo Kahánek, David Mareček – klavír, Irena Herajnová – housle

Dvořák, Janáček

 

„Dámy mají přednost…“ – 24. 10.

Puella Trio

Beethoven, Šostakovič, Schoenfield

 

„Toulky hudební Francií“ – 2. 11.

Jakub Bokun (Polsko) – klarinet,  Markéta Kubínová violoncello,  Filip Strauch, Ivo Kahánek – klavír

D’Indy, Poulenc, Martinů

 

„Janáčkovo kvarteto po letech v Praze“ – 14. 11.

Janáčkovo kvarteto

Schulhoff, Prokofjev, Janáček

 

“Legenda violoncella“- 22. 11.

Niklas Schmidt (Německo) – violoncello, Ivo Kahánek – klavír

Bach, Beethoven, Brahms

 

„Klavír napříč staletími“ –  5. 12.

Boris Kraljević (Singapur / Černá Hora) – klavír

Scarlatti, Chopin, Kabeláč

 

„Tóny Českých filharmoniků“ – 15. 12.

České filharmonické kvarteto

Mozart, Teml, Smetana

 

Vstupenky v cenách 200-280 Kč získáte zde:

Zákaznický servis České filharmonie

Tel.:  +420 227 059 227

E-mail: info@ceskafilharmonie.cz

 

 

Rubriky