Ivo Kahánek zahraje napínavý Bartókův koncert, tzv. „řemenovku“

  • Ivo Kahánek zahraje napínavý Bartókův koncert, tzv. „řemenovku“

 

Ivo Kahánek vystoupí 2. a 3. února 2017 v Domě kultury města Ostravy s Janáčkovou filharmonií Ostrava, kterou povede Heiko Mathias Förster. Během obou večerů zazní i skladby Suka, Brahmse. Ivo Kahánek za doprovodu orchestru provede Koncert pro klavír a orchestr č. 2 G dur Sz. 95 Bély Bartóka, který je považován za jedno z nejobtížnějších děl klavírní literatury.

 

Premiéra tohoto klavírního koncertu proběhla v lednu 1933 ve Frankfurtu nad Mohanem pod taktovkou Hanse Rosbauda a s autorem jako sólistou, a to téměř dva roky po jeho dokončení.

„Skladba je to nesmírně sugestivní – nikoli “krásná”, ale ohromně výrazově silná. V první větě hraje jen klavír a dechové nástroje, smyčce mají pauzu, ve druhé větě zase naopak začíná jen klavír a smyčce. Až ve třetí větě se konečně dočkáte, že hrají všichni naráz. Bartók používá klavír jako celou paletu bicích nástrojů, a přestože to není žádné třískání, klavír zde zní zcela jinak než třeba u Chopina nebo Čajkovského.

Hrát tento koncert je vždy poněkud adrenalinová záležitost: prakticky neustále zde hrozí nebezpečí, že se klavír a orchestr rozejdou, což často končí tím, že se hraní musí přerušit. V muzikantském slangu se říká, že “spadne řemen” a takovým skladbám se přezdívá „řemenovka“, upozorňuje na záludnosti díla klavírista Ivo Kahánek.

“Při cvičení je pro interpreta velmi obtížné představit si finální podobu díla. Komplexní zážitek ze skladby přichází až ve chvíli, kdy hraje spolu s orchestrem. Přirovnal bych celou přípravu k horníkovi hledajícímu zlatou žílu: tuší, že tam někde je, ale neví, jak dlouho bude trvat, než se k ní prokope – třeba rok nebo taky nikdy. Teprve až jeho krumpáč zazvoní o zlatý valoun, dostaví se pocit, kvůli němuž to celé dělal – tedy v případě pianisty až na pódiu… Právě proto je cvičení a studium tohoto koncertu tak obtížné – v průběhu člověka nemotivuje, spíše hází klacky pod nohy.

Je to vlastně úplně chorobná skladba: špatně se cvičí, nepříjemně se hraje, ale zážitek má pak posluchač zcela mimořádný a pro pianistu je vždy dobrodružství, jak to celé dopadne,“ napíná své fanoušky Ivo Kahánek.

 

  1. a 3.2. 2017

Dům kultury města Ostravy – společenský sál

Účinkují:

Ivo Kahánek – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Heiko Mathias Förster – šéfdirigent JFO

 Program večera:

Josef Suk: Pohádka zimního večera, předehra podle W. Shakespeara op. 9
Béla Bartók: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 G dur Sz. 95
Johannes Brahms: Symfonie č. 1 c moll op. 68

 

Vstupenky zde:

http://www.jfo.cz/koncert/a3-ivo-kahanek-hraje-bartoka/

Rubriky