Sopranistka Lucie Kaňková představí v Praze koncertně svou La traviatu

  • Sopranistka Lucie Kaňková představí v Praze koncertně svou La traviatu

Vítězka karlovarské Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka z roku 2016 letos završí svá doktorandská studia na HAMU koncertem, který proběhne 8. 12. 2019 od 18 hodin v Sále Martinů na pražském Malostranském náměstí 13.

Sopranistka Lucie Kaňková během první poloviny večera ztvární nejprve postavu Violetty Valéry v průřezu celé Verdiho opery La traviata. Jako Alfredo vystoupí tenorista Bohdan Petrović a v roli Germonta barytonista Martin Bárta. V druhé polovině sopranistka zazpívá např. efektní árii Bernsteinovy Cunegóndy „Glitter and be gay“ nebo se spolu s tenoristou Bohdanem Petrovićem představí jako Ariadna a Théseus z opery Ariadna Bohuslava Martinů.

Pasáže z Verdiho La traviaty si zpěvačka vybrala zcela záměrně: „Připravuji se na kompletní roli ve Slezském divadle Opava, kde se do Violetty poprvé převtělím  10.1.2020, proto jsem pro pražské posluchače připravila takovou ochutnávku. Je to samozřejmě nádherná a mnohovrstevnatá postava, která je snem každé sopranistky.“ Na klavír Lucii Kaňkovou a její hosty doprovodí Stanislav Bogunia.

V sezóně 2019/20 ztvárnila Lucie ve Slezském divadle Opava roli Aničky v Čarostřelci C. M. von Webera. Pražští diváci ji mohou v této inscenaci vidět už 7.1.2019, kdy s ní Slezské divadlo Opava hostuje na prknech Stavovského divadla. Dále se Lucie Kaňková připravuje se na roli Zuzanky ve Figarově svatbě W. A. Mozarta. Dále se představí v hlavní roli Poppey v Monteverdiho opeře Korunovace Poppey v Tylově divadle v Plzni.

V současnosti na svém pěveckém rozvoji spolupracuje s prof. Barbarou Locher a legendární Gabrielou Beňačkovou.

 

Lucie Kaňková je nositelkou mnoha cen. V roce 2015 se účastnila mezinárodní operetní soutěže Nico Dostala v Korneuburgu u Vídně, kde byla v absolutním pořadí žen druhá. Ve stejném roce se také poprvé účastnila Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde získala druhé místo v kategorii Junior a dalších 5 ocenění. V roce 2016 si ze soutěže v Karlových Varech odvezla první cenu v kategorii Opera a 8 dalších ocenění, včetně smluv s divadly, orchestry a festivaly.

 V roce 2017 se Lucie Kaňková zúčastnila soutěže American International Czech & Slovak Voice Competition v USA, kde získala druhé místo a speciální kanadskou cenu za interpretaci. Ve stejném roce vyhrála druhou cenu na soutěži Nadace Bohuslava Martinů v Praze s cenou za nejlepší interpretaci díla B.Martinů a dalšími zvláštními cenami.

V roce 2019 se Lucie stala nositelkou třetí ceny na mezinárodní soutěži Bologna International Vocal Competition v Itálii a vítězkou soutěže Opernspiele Munot ve Švýcarsku, kde byla zároveň angažována do role Královny noci v Mozartově Kouzelné flétně od léta 2020.

V roce 2013 nastoupila Lucie Kaňková do Operního studia ve švýcarském Bielu na Hochschule der Künste Bern pod vedením prof. Barbary Locher. Od září 2016 pokračovala vedle koncertní činnosti ve studiu na univerzitě v Luzernu, konkrétně ve dvouletém magisterském sólistickém studijním programu Master of Arts Solo Performance.V roce 2017 započala Lucie Kaňková doktorské studium právě na pražské HAMU.

Během své umělecké dráhy ztvárnila na operních jevištích u nás i v zahraničí např. roli  Kuchtíka ve Dvořákově Rusalce a Luigi v Donizettiho Viva la mamma, Ariadny Bohuslava Martinů, v této roli se také uvedla v roce 2018 v Deutsche Oper am Rhein v Německu. Lucie vystoupila jako sólistka Olomouckých barokních slavností, Janáčkova máje a festivalu Hortus Magicus v Kroměříži v roli Času a Štěstěny v opeře Il tribunale di Giove Karla Ditters von Dittersdorfa.

 

 

Program večera:

  1. polovina: Giuseppe Verdi: La Traviata (cca. 45minut)
  • duet Libiamo
  • árie È strano…Sempre libera
  • celý výstup Violetty a Germonta v 1. obraze 2. jednání
  • árie Addio del passato
  1. polovina: Verdiho následovníci 20. století (cca. 40minut)
  • Igor Stravinsky, opera The Rake´s Progress, árie Anny: No word from tom…I go to him
  • Bohuslav Martinů, opera Ariadna, celá scéna Ariadny a Thesea + árie Ariadny: Thésée, je respire
  • Leonard Bernstein, opereta Candide, árie Cunégondy: Glitter and Be Gay

 

Rubriky