Špičková koloraturní sopranistka Olga Jelínková se nově objeví v Mozartově opeře věnované lásce a svobodě

  • Špičková koloraturní sopranistka Olga Jelínková se nově objeví v Mozartově opeře věnované lásce a svobodě

Olga Jelínková, která nedávno získala nejužší nominaci Cen Thálie 2015 v oboru Opera – ženy za roli Slavíka ve stejnojmenné opeře Igora Stravinského na jevišti Národního divadla v Praze, nově vstupuje do pražské inscenace Mozartovy opery Únos ze serailu ve Stavovském divadle. Roli Konstance, která je obdařena nespočtem náročných koloratur i dramatičností, bude alternovat se Simonou Houdou Šaturovou a Janou Šrejmou Kačírkovou. Olga Jelínková ve Stavovském divadle v Praze odzpívá všechna nejbližší tři představení: 27. dubna, 18. a 28. května.

Premiéra této inscenace Mozartovy opery Únos ze serailu se uskutečnila 7. května 2011 ve Stavovském divadle v Praze. Žádná z postav není na konci představení tatáž jako na začátku, upozornil belgický režisér pražského provedení Joël Lauwers.

Singspiel Únos ze serailu (Die Entführung aus dem Serail), stojící na začátku Mozartova vrcholného období, vznikl na objednávku císaře Josefa II. pro vídeňský Burgtheater. Slavné Mozartovo dílo je neseno v typicky odlehčené atmosféře, hýří štiplavě rošťáckým i shovívavým humorem, ale dokáže se také – jak je u Mozarta zvykem – zastavit a ztišit v jemných a melancholických pasážích.

Příběh o věrné Konstanci a její služebné Blondě, unesených tureckým pašou Selimem do jeho harému, z nějž jsou složitě vysvobozovány svými nápadníky Belmontem a Pedrillem, je variací na mozartovsky životodárné téma hledání svobodné přirozenosti a rovnováhy v mezilidských vztazích a pochopitelně nejvíce ve vztahu mezi ženou a mužem.

Olgu Jelínkovou lze kromě role Slavíka v Národním divadle v Praze a role Konstance v Únosu ze serailu vidět ve Stavovském divadle i jako Královnu noci v Kouzelné flétně.  Jako členka Moravského divadla Olomouc vystupuje v roli Gildy (Rigoletto) nebo v operetě Perly panny Serafínky. V nejbližší době se připravuje na účinkování v opeře Maurice Ravela Dítě a kouzla v Jihočeském divadle.

 

Foto ke stažení zde (autor Anna Kořínková):

 http://www.olgajelinkova.cz/#!/fotos-ak

Rubriky