Olga Jelínková se stane Královnou noci už podeváté a vyřádí se na ní

  • Olga Jelínková se stane Královnou noci už podeváté a vyřádí se na ní

Špičková koloraturní sopranistka Olga Jelínková ztvární Královnu noci už v deváté inscenaci Mozartovy opery Kouzelná flétna. Ta bude mít premiéru v Moravském divadle Olomouc 10. června.

Královna noci vyžaduje opravdu virtuózní pěveckou techniku a pěvkyně musí oplývat jak koloraturní lehkostí, tak dát svému projevu dostatek dramatičnosti a naléhavosti. Její árie patří k nejslavnějším a nejnáročnějším v operní literatuře vůbec. Zná je i ten, kdo se o operu jinak nezajímá, např. ze slavného Formanova filmu Amadeus, kde je filmařova fabulace vložila do úst Mozartovy hádavé tchýně.

„Vypjatost jejího partu je divácky opravdu velmi přitažlivá,“ říká Olga Jelínková. „Navíc to, že Královna noci je svým charakterem zcela bez nejmenších pochyb prvoplánově zlá a pomstychtivá, dává člověku skvělou šanci se v ní tak trochu vyventilovat. Stačí vzpomenout si na něco nebo někoho, co člověka zlobí, a Královna je hned interpretačně pravdivější.

Samozřejmě sám pěvecký part je náročný – dlouhé koloratury, nároky na naprostou intonační přesnost. Na olomouckou inscenaci se těším, kostýmy jsou jedním slovem nádherné, režie vtipná a nápaditá, nesnaží se hledat žádný doposavad neobjevený jinotaj v již tolikrát prověřeném libretu, naopak vyzdvihuje vše, co je v příběhu hravé a lidské.“

Olgu Jelínkovou lze kromě role Královny noci v opeře Kouzelná flétna v Olomouci vidět v roli Slavíka v Národním divadle v Praze (za tuto roli získala nominaci na Ceny Thálie 2015) a v roli Konstance v Únosu ze serailu vidět ve Stavovském divadle i jako Královnu noci v Kouzelné flétně v provedení pražského Stavovského divadla.  Jako členka Moravského divadla Olomouc vystupuje v roli Gildy (Rigoletto) nebo v operetě Perly panny Serafínky. V nejbližší době se připravuje na účinkování v opeře Maurice Ravela Dítě a kouzla v Jihočeském divadle. V nejbližší době ji čeká i prestižní angažmá v Odyssey Opera v Bostonu v USA, která koncertně provede Dvořákovu operu Dmitrij, kde Olga ztvární roli Xenie.

 

W.A. Mozart: Kouzelná flétna, Moravské divadlo Olomouc od 10.6.2016

Dirigent: Miloslav Oswald; Režie: Roman Vencl Michaela Doleželová; Sbormistr: Lubomíra Hellová; Scéna: Zuzana Přidalová; Kostýmy: Zuzana Přidalová

 

Foto ke stažení zde:

http://www.olgajelinkova.cz/#!/fotogalerie

 

Rubriky