Klavírista Ivo Kahánek vyráží na turné s prestižním Mahler Chamber Orchestra

  • Klavírista Ivo Kahánek vyráží na turné s prestižním Mahler Chamber Orchestra

Ivo Kahánek si společně s Mahler Chamber Orchestra zahraje Koncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271 Bohuslava Martinů, a to 23. listopadu v Dortmundu, 24. listopadu v Essenu a 25. listopadu v Kolíně nad Rýnem pod taktovkou kolumbijsko-rakouského dirigenta Andrés Orozco-Estrady.

„Pokud je za symfonický orchestr číslo jedna často považována Berlínská filharmonie, tak v oblasti komorní hudby patří ke světové špičce Mahler Chamber Orchestra,“ říká Ivo Kahánek, který může porovnávat s orchestry jako jsou právě Berlínští filharmonikové, Česká filharmonie nebo BBC Symphony Orchestra, s nimiž díla Bohuslava Martinů rovněž hrál.

Tentokrát se představí v Koncertu pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271, a to jen pár týdnů poté, co ho provedl na koncertu ke 100. výročí  republiky na slavnostním koncertu  České filharmonie pod taktovkou Semyona Byčkova. Bohuslav Martinů komponoval toto dílo v pro republiku složité době, což se projevuje i na její strhující dramatičnosti a emocionalitě. Skicu poslední věty Koncertu dokončil Martinů osudového dne – 29. září 1938 v den podpisu Mnichovské dohody.

To nejlepší, co kdy Martinů napsal

Výběr skladby byl v tomto případě zcela na dramaturgii Mahler Chamber Orchestra. Mám za to, že hlavním kritériem výběru právě Dvojkoncertu byla prostě hudební kvalita a výrazová sugestivita samotné skladby – ostatně sám Martinů se o ní údajně vyjádřil v tom smyslu, že je to to nejlepší, co kdy napsal,“ podotýká Kahánek.

Komorní hra ve více lidech

Na spolupráci s Mahler Chamber Orchestra se klavírista velmi těší: „Je to těleso, které snoubí hráčskou dokonalost s obrovskou vnitřní energií a vášní. Navíc naplňuje dokonale představu „komorní hry ve více lidech“, tedy podobný princip, který prosazoval např. Claudio Abbado u Berlínské filharmonie,“ vysvětluje Ivo Kahánek. Claudio Abbado ostatně v roce 1997 vznik orchestru také inicioval a navázal na existenci mládežnického Gustav Mahler Jugendorchester. Nyní má Mahler Chamber Orchestra 45 členů, kteří pocházejí z 20 různých zemí. Hlavním uměleckým poradcem je dirigent Danielle Gatti.

https://mahlerchamber.com/

 

Rubriky