Hypochondrický Princ Aleše Brisceina se na scéně Národního divadla zamiluje do tří pomerančů

  • Hypochondrický Princ Aleše Brisceina se na scéně Národního divadla zamiluje do tří pomerančů

Láska ke třem pomerančům, tak se jmenuje Prokofjevova opera, kterou Národní divadlo chystá pro uvedení 16. a 19. května 2019. Aleš Briscein ztvární hlavní roli hypochondrického monarchy.

Po mnoha zahraničních úspěších se vrací tenorista Aleše Briscein opět na scénu Národního divadla v nové roli. Ztvární Prince, který bude úplně jiný než ten, jehož známe z opery Rusalka Antonína Dvořáka.

Ruský skladatel Sergej Prokofjev napsal tuto satirickou operu při svém pobytu v USA. Premiéra se konala téměř před sto lety – v roce 1921. Dílo je vskutku mezinárodní: ruský skladatel ho vytvořil na motivy italského dramatika Carla Gozziho s francouzským libretem a pro americké publikum. Tento zamotaný původ zcela koresponduje se satirickou zápletkou se surrealistickými prvky opery.

Ústřední postavou je právě hypochondrický, rozmazlený Princ, kterého se chce zlá čarodějnice zbavit a očaruje ho tak, že pocítí nezvladatelnou touhu po pomerančích. Jelikož jde o bláznivé dílo ve stylu comedie dell´arte, které nastavuje zrcadlo společnosti, nechybí bizarní situace, nadsázka a jinotaje.

Bolestínství Prince je pro Aleše Brisceina zvlášť pikantní, protože on sám je znám svým železným zdravím a nadšením pro sport.  „Je to takový ufňukánek, mamánek, hypochondr, s čímž si představitel může v charakterizaci postavy krásně vyhrát,“ říká a pokračuje: „Baví mě barvitost hudby a humor opery, v její nadsázce se najde pomalu každý z nás. Konzumaci pomerančů ve všech podobách určitě doporučuji i já pro celkové zlepšení zdravotního stavu. Přijďte si pro ně do Národního divadla, premiéra bude už 16. a 19. května 2019.“

Rubriky