Ivo Kahánek a Tokio: fanoušci se prali o Chopina

  • Ivo Kahánek a Tokio: fanoušci se prali o Chopina

První společný koncert Ivo Kahánka a Filharmonie Brno pod vedením Leoše Svárovského 1. listopadu v Tokyo Opera City Hall přivedl publikum do varu! „Během Klavírního koncertu č. 1 b moll Piotra Iljiče Čajkovského publikum ani nedutalo, až jsem měl obavy, že snad někteří usnuli nebo meditují,“ popisuje Ivo Kahánek.

„Ale pak to přišlo: ovace byly frenetické! Tisíc pět set lidí aplaudovalo jako o život, volali bravo a nebyli k utišení. “ Ale to nebylo nic proti tomu, co se dělo, když následovala autogramiáda umělců po koncertu. Většina fanoušků si kromě podpisu odnesla i zakoupené CD – buď Filharmonie Brno, nebo nahrávky Ivo Kahánka, zájem byl zejména o chopinovské CD v jeho podání.

„Překvapení to bylo i pro organizátory koncertu, kteří byli živelným chováním publika vyvedeni z míry,“ popisuje Ivo Kahánek. „Nejsou totiž příliš zvyklí na improvizaci. Když se něco vymkne kontrole, jsou z toho trochu nervózní. Mně se to naopak moc líbilo! Po koncertu se příslovečná japonská rezervovanost rozplynula, fanoušci byli srdeční, sesypali se na mě s prosbou o podpisy, přinesli květiny i různé dárečky. Moc příjemný začátek turné,“ pochvaluje si klavírista.

Více o albu zde: Ivo Kahánek, Chopin: Sonáta h moll, Scherza

Více o japonském turné zde: Mistrovská hra v Naganu: Ivo Kahánek vyráží na velké japonské turné

A není divu, že byl takový zájem. Poslechněte si, jak Ivo hraje Chopinovo  Scherzo cis moll, op. 39 (Levoča, Slovensko, 2010):

 

Rubriky