Plzeňské Tylovo divadlo uvede Verdiho operu Macbeth s Martinem Bártou v titulní roli

  • Plzeňské Tylovo divadlo uvede Verdiho operu Macbeth s Martinem Bártou v titulní roli

Po více než třicetileté přestávce uvede v sobotu 2. dubna plzeňské Divadlo J. K. Tyla premiéru opery Giuseppe Verdiho Macbeth. Režie Verdiho verze krvavé shakespearovské tragédie ze středověkého Skotska se ujal ředitel divadla Martin Otava. Sám Verdi údajně miloval Macbetha víc než všechny své ostatní opery. Výrazně se podílel na libretu a na divadelní realizaci opery, která měla premiéru v jeho nastudování a pod jeho taktovkou v roce 1847 ve Florencii, řekla mluvčí plzeňského divadla Eva Ichová.

 
V příběhu o krvavém boji o královský trůn se režisér plzeňského nastudování soustředil zejména na detailní vystavění vztahů. „Jestli některá opera poskytuje prostor pro demonstraci, rozvinutí a vyložení erotických vztahů, tak je to právě Macbeth, jedna z mála oper, kde není milostný trojúhelník,“ řekl. Příběh, kde muž je manželkou vmanipulován do zločinu, jehož by se s jasnou hlavou nikdy nedopustil, je podle Otavy velice současné drama ze života, které se může odehrát v jakékoli rovině.

Hudebně nastudoval Macbetha Jiří Štrunc, jenž ho diriguje také v Národním divadle. „Je to opera poměrně stručná, stejně jako Shakespearova hra. Je složena z krátkých hudebních čísel, z nichž každé je ale naplněno nesmírnou hudební intenzitou, ať už se jedná o mimořádně náročné árie obou hlavních postav, brilantní sbory čarodějnic nebo obě dramaticky skvělá finále,“ popsal Štrunc.

V titulní roli skotského krále Macbetha se střídají barytonisté Martin Bárta, Vladimír Chmelo a Pavel Klečka, v roli jeho vládychtivé ženy sopranistky Csilla Boross, Ivana Veberová nebo Ivana Šaková. Macduffa ztvární Paolo Lardizzone nebo Tomáš Černý. V dalších rolích alternují Jevhen Šokalo, František Zahradníček, Radka Sehnoutková či Ivana Šaková. Autorem scény je Ján Zavarský, kostýmy navrhl Aleš Valášek.

Plzeňská opera uvedla Macbetha poprvé v lednu 1947, další inscenace byla nastudována v prosinci 1982.
Martin Bárta ztvárňuje roli Macbetha i na jevišti pražského Národního divadla. Více o Martinu Bártovi ZDE

 

Rubriky